Duizenden jaren geleden is roti ontstaan in India. In dat land worden de roti vellen als basis voeding gebruikt. Het is heel simpel te maken en je hoeft het niet te laten reizen. Roti is een eeuwenoud recept. Er wordt gedacht dat het recept uit Suriname komt. Het recept is namelijk in India bedacht en is in Suriname terecht gekomen door de slaven handel.
Wat is roti en hoe maak je het?
Volkoren meel, water en wat zout zijn de basis ingrediënten voor roti vellen in de Oosterse landen. Het recept wordt oorspronkelijk gebakken op een platte of een gebolde verwarmde ronde plaat een tava genoemd.
De Indiase roti neemt toe in populariteit. Het wordt in Suriname niet meer alleen gegeten door Hindoestanen maar door alle bevolkingsgroepen. Het is in Nederland een populair afhaal gerecht geworden. Ook mede doordat emigratie golven van Suriname naar Nederland zijn gekomen zo ongeveer in de jaren zeventig.
Het bakken van Indiaas roti brood
- 500 gram atta
- Bruinmeel
- Beetje zout
- 2 dessertlepels olijfolie
- 1/12 deciliter water
- Beetje bloem en roomboter
- Vermeng de atta, olie en zout en langzaam water toevoegen. Vervolgens alles kneden tot er een zachte massa ontstaat. Indien nodig nog wat water toevoegen. Het deeg mag niet kleverig, nat, of te droog zijn.
- Het deeg daarna één uur laten rusten. Dan het deeg verdelen in bolletjes tot zo’n vijftien tot zestien stuks.
- Daarna het brood op een hete bakplaat of in een teflon koekenpan aan beide kanten een paar minuten lichtbruin bakken. De bovenkant bestrijken met een beetje boter en de broodjes warm serveren.
Bijgerechten roti
Roti zijn eigenlijk de vellen, ook wel platen genoemd. De Surinaamse variant van roti wordt met verschillende bijgerechten geserveerd, zoals: kousenband, (zoete) aardappelen, hardgekookte eieren, knoflook, ui en verschillende soorten vlees (kip, rund, eend, schaap), maar je kunt het ook vegetarisch maken zoals het recept hieronder. Ook kun je een koolhydraatarm roti recept maken door de platen/vellen weg te laten. Dat is ook erg lekker.
Vegetarische roti met vegetarische stukjes (2 personen)
- 1 pak kant en klare roti of zelfgemaakt roti
- 1 pakje kumar’s tikka masala
- 150 milliliter volle yoghurt
- 2 eetlepels olie
- 450 gram krielaardappeltjes
- 2 grote tomaten
- Zakje gemengde sla
- 160 gram valess filet stukjes
- Snijd de valess filet stukjes en de tomaat in kleine blokjes. Verhit de olie in de pan en bak hierin de filet stukjes twee minuten.
- Ondertussen de krielaardappeltjes bakken tot ze gaar zijn in de koekenpan met een beetje olie.
- Voeg de tikka masala en de tomaat blokjes toe aan de filet stukjes, en als laatste de yoghurt toevoegen.
- Verwarm de roti’s in de koekenpan, of zorg dat de verse klaar zijn. Doe wat gemengde sla op de roti en daarna de filet stukjes er op, rol de roti op tot een wrap.
- Serveer de krielaardappeltjes er bij.